Tükendi
Gelince Haber VerFabaceae familyasında yer alan fasulye, dünya genelinde en çok tüketilen sebze türlerinden biridir. Fasulye çeşitlerinden biri olan oturak fasulye ise yüksek verimi, kılçıksız ve bodur yapısı ile çok tercih edilir. Oturak fasulye tohumu kullanılarak bu lezzetli fasulyeler yetiştirilebilir.
Yüksek verime sahip fasulye türlerinden biri olan oturak fasulye tohumunun özellikleri şu şekildedir:
Oturak fasulye tohumunun çimlenmesi için gereken toprak sıcaklığı 10 ila 15 derece dolaylarındadır. Oturak fasulye tohumu ekimi için bu koşulun sağlandığı zaman beklenmelidir. Ekim zamanı geldiğinde toprağı çapalayarak ekim işlemine başlayabilirsiniz.
Çapaladığınız toprakta 3-5 cm derinlikte tohum yuvaları kazın. Kazdığınız her tohum yuvası arasında 7 ila 10 cm arası mesafe bırakmaya özen gösterin. Her sıra arasında ise 40 ila 60 cm mesafe bırakmalısınız. Bu sayede tohumlarınızın daha sağlıklı gelişmesi mümkün olur. Tohum yuvalarına birkaç tane oturak fasulye tohumu ekerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
Oturak fasulye tohumu bakımı, sulama işlemi ile başlar. Özenle ekilen tohumlara can suyu verilir. İlerleyen süreçte toprak nemli kalacak ölçüde sulama yapılmaya devam edilmesi gerekir. Oturak fasulye için uygun olan gübre ile topraktaki organik bileşenler arttırılabilir. Oturak fasulye tohumu bakımındaki önemli hususlardan biri de destekleyici çubuk kullanımıdır. Tohum çimlenip büyüdükçe iyice uzayacaktır. Destekleyici çubuklar ile fidelere destek verilerek daha dik ve düzenli durmaları sağlanabilir.
Tohumların bozulmasını önlemek ve güvenliğini korumak amacıyla özenle paketleme yapılır. Paketleme sırasında oldukça hassas davranılır ve dayanıklı ambalaj malzemeleri kullanılır.