Tükendi
Gelince Haber VerDünya genelinde en çok yetiştirilen sebzelerden biri olan fasulyenin birçok türü vardır. Bu türlerden en çok tercih edilenler arasında ise oturak gına fasulye tohumu vardır. Oturak gına fasulye, beyaz renkli küçük danelere sahiptir. Çok tercih edilmesinin sebebi verimli bir fasulye türü olmasıdır.
Uzun hasat periyodu ve yüksek verimi ile dikkat çeken oturak gına fasulye tohumunun özellikleri şu şekildedir:
Oturak gına fasulye tohumu ekimi için olarak uygun bir alan tercih edilir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir bitkidir. Seçilen alandaki toprak çapalanarak ekim için hazırlanır. Çapalama işlemiyle toprak da havalandırılmış olur.
Oturak gına fasulye tohumu ekiminde sıralı ekim yöntemi kullanılır. Bunun için sıra üzeri ekim sıklığı 1- ila 15 cm, sıra arası ekim mesafesi ise 60-90 cm civarında tutulur. Bu aralıklarla 2-3 cm derinlikte tohum yuvaları kazılır. Her bir tohum yuvasına 3-5 adet oturak gına fasulye tohumu konularak ekim işlemi tamamlanır.
Tüm bitkiler gibi oturak gına fasulye de bakıma ihtiyaç duyar. Oturak gına fasulye tohumu bakımı için sulama ve gübreleme gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Sulama işleminin damla veya yağmurlama sulama teknikleri ile yapılması önerilir. Böylelikle bitkinin yaprakları ıslanmamış olur. Topraktaki besin maddesini arttırmak için gübreleme yapılmalıdır. Böylelikle oturak gına fasulye tohumlarından daha çok verim alınabilir.
Tohumluk fasulyelerden elde edilen daneler güzelce kurutulur. Ardından özel ambalaj malzemeleri ile paketlenir. Böylece dış etkenlerden korunmaları sağlanır.