Tükendi
Gelince Haber VerFındık turpun bu şekilde adlandırılmasının nedeni diğer turplara nazaran boyut olarak daha küçük olmasıdır. Tadı en çok sevilen turplardan biridir. Ufak bir boyuta sahip olduğu için bazı salatalarda bütün olarak da kullanılması mümkündür. İçi beyaz, dışı kırmızıdır. Serin iklim sebzeleri arasında yer alır. Fındık turp tohumu kullanılarak yetiştirilir.
Özellikle tınlı topraklarda ve serin iklimlerde çok verimli sonuçlar alınan fındık turp tohumunun özellikleri şu şekildedir:
Tınlı toprakları daha çok sevse de gerekli hazırlığın yapıldığı her toprağa ekilmesi mümkündür. Fındık turp tohumu ekimi hazırlık aşamasında toprak çapalanarak işlenir. Böylece hem havalandırılmış olur hem de keseksiz hale getirilir. 0,5-1 cm derinlikte tohum yuvaları kazılır. Her biri arasında 3-5 cm mesafe bırakılırken her sıra arasında da 20-25 cm bırakılır. Fındık turp tohumları buraya ekildikten sonra da ekim işlemi başarılı bir şekilde tamamlanır.
Sulama, tohumların ideal şekilde gelişmesi ve kalitesini koruması için çok önemlidir. Bu nedenle fındık turp tohumları düzenli olarak sulanmalıdır. Sulama sırasında ekin alanı geniş ise yağmurlama sulama yöntemi tercih edilebilir.
Gübreleme de fındık turp tohumu bakımı denince akla gelen önemli hususlardan biridir. Azotlu gübre, potasyumlu ve fosforlu gübre kullanarak fındık turplarının gelişimi desteklenebilir.
Tohumlar gönderilmeden önce güzelce kurutulur. Ardından koruyucu ambalaj malzemeleri ile özenle paketlenir. Ambalaj malzemesi olarak tohumları çeşitli dış etkenlerden koruyacak özel malzemeler tercih edilir.