Apartman dairelerinin balkonlarında saksıda bile yetiştirilebilen bir bitki olan biber, hem baharat hem de sebze olarak sevilerek tüketilmektedir. Biber bitkisinin içinde yer alan ve biber yetiştirmek için kullanılabilen çekirdeklere biber tohumu denir. Küçük boyutlu bitki tohumlarından biridir. Biberin türüne ve yetiştirme koşullarına göre biber tohumunun miktarında ve boyutunda bazı değişikler olmaktadır.
Ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın tüketilen bir bitki olan biber, sebze yetiştirmek isteyen kişilerin en çok tercih ettiği sebzelerden biridir. Bu nedenle biber tohumuna yönelik büyük bir ilgi bulunmaktadır. Biberin birçok farklı türü olduğu için biber tohumunun içinde bulunan bileşenlerde farklılık göstermektedir. B vitamini, C vitamini, demir ve magnezyum biber tohumlarında bulunan bileşenlerden bazılarıdır.
Milattan önce yetiştiriciliğine başlanan biber, patlıcangiller familyasında yer alan Capsicum cinsi bir bitkidir. Kökeni Amerika olan bitki buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Biber yetiştirmek için ilk olarak biber tohumlarının elde edilmesi gerekmektedir. 20 ila 27 arası türe sahip olan biber bitkisinin bazı türlerinin tohumları piyasada bulunmaktadır. Bunlar arasında evcilleştirilmiş 5 biber türüne ait tohumlar yaygındır. Biber yetiştirmek ve üretmek için bu biber tohumları gereklidir. Biber tohumları, biber bitkisinin iç kısmında yer alan küçük boyutlu tanelerdir.
Biber bitkisinden biber tohumu elde etmek için iyi gelişen biberlerin tohumluk olarak bırakılması gerekmektedir. Bırakılan bu tohumluk biberler iyice geliştikten ve olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır. Ardından biberlerin içinde yer alan tohumlar alınmalıdır.
Biner yetiştirmek isteyen kişiler tarafından biber tohumu kaç günde çimlenir sorusuna yanıt aranmaktadır. Biber tohumunun çimlenmesi için bir gün yeterlidir. Biber tohumunu çimlendirmek için ilk olarak iyi tohumlar seçilmelidir. Çimlenmesi için nemli bir bezin içerisinde veya ılık bir suyun içinde bekletmek gerekmektedir.
Biber tohumu ekmek için ideal zaman beklenmelidir. Bu nedenle biber tohumu ne zaman ekilir bilmek gerekmektedir. Çoğu tohum gibi biber tohumunun da ilkbahar aylarında ekilmesi gerekmektedir. Bunun için Nisan ayı başları ile Mayıs ayı sonları önerilmektedir. Bu tarih, biberin türüne ve bulunulan yerdeki iklim koşullarına göre değişmektedir. Ekilen biberler çimlenip 20 cm kadar uzadığında daha seyrek bir şekilde dikimi yapılmalıdır.
Biber tohumu ekerken bazı prosedürlere dikkat edilerek daha verimli sonuçlar gözlenebilir. Biber tohumu nasıl ekilir, nelere dikkat edilmelidir gibi soruların yanıtları bilinmelidir. Biber tohumu yetiştirmenin ilk adımı tohumları çimlendirmektir. Biberin esnek ve hava alabilen bir toprağa ekilmesi önemlidir. Su ile toprak nemlendirildikten sonra biber tohumları çok sıkı olmayacak şekilde ekilmelidir. Ardından su ile toprak nemlendirilmelidir. Üzerine saman veya gübre eklenmesi de önemlidir. İlk gün sera etkisi oluşturmak için dileyenler saksının üzerini streç filmle kapatabilir.
Her bitki gibi biber tohumlarının yetişmesi için elverişli olan ve olmayan bazı yerler vardır. Biber tohumu nerede yetişir sorusunun yanıtı don tehlikesi olmayan yerlerdir. Biber tohumlarının yetişmesi için ideal zaman Nisan-Mayıs aylarıdır. Bu aylardaki sıcaklık biber tohumlarının yetişmesi için uygun görülmektedir. Özellikle 24-26 derecelerde biber tohumlarının iyi yetiştiği bilinmektedir. Don tehlikesi olan şehirlerde sera yöntemi ile biber tohumu yetiştirmek mümkün olabilmektedir.
Biber tohumunun bozulmadan korunması için muhafaza şartları önemlidir. Peki biber tohumu nasıl saklanmalı? Biber tohumları, biberler tam kurutulduktan sonra içinden çıkarılarak kuru bir ortamda saklanmalıdır. Dileyenler biberin çekirdeklerini çıkarmadan kurutulmuş biberi doğrudan saklayabilir.
Biber tohumlarının sağlıklı bir şekilde büyümesi için biber tohumu kaç günde bir sulanır bilinmelidir. Biber tohumlarının sulanma sıklığında kullanılan toprağın yapısına ve bitkinin durumuna göre değişiklik olmaktadır. Daha ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılması yeterlidir. Bu sayı kumlu ve daha hafif topraklarda 2-3 gündür.
Dünyanın birçok yerinde tüketilen biberin farklı türleri vardır. Kıl biber, sivri biber, çarliston biber, dolmalık biber ve yeşil sivri biber tohumları en yaygın biber tohumlarından bazılarıdır. Turşuluk acı biber tohumu, acı sivri biber tohumu, mor biber tohumu ve kahvaltılık tatlı biber tohumu gibi biber tohumu çeşitleri de oldukça sık tercih edilmektedir.