Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Roka Nasıl Yetiştirilir? Roka Ekimi Nasıl Yapılır?
19.10.2024

Roka Nasıl Yetiştirilir? Roka Ekimi Nasıl Yapılır?

Roka, mutfakların popüler yeşilliklerinden biridir. Hem lezzeti hem de sağlık faydaları ile bilinir. Pratik şekilde yetiştirilebilen bir bitkidir. Bahçenizde ya da saksıda roka yetiştirebilirsiniz. Sofralarınızı renklendirmek ve sofralarınızın lezzet seviyesini artırmak için roka yetiştiriciliği yapabilirsiniz.

Roka Yetiştirmek İçin Nelere İhtiyacınız Var?

Roka nasıl yetiştirilir diyorsanız, öncelikle toprak, güneş ışığı, su ve roka tohumu gibi ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerekir. İyi drene olan, humus açısından zengin bir toprak, roka yetiştirmek için uygundur. Perlit ve torf karışımı bir toprak, saksıda roka yetiştirmek için idealdir.

Roka bitkisi güneşli ya da yarı gölgeli ortamları sever. Günde en az altı saat kadar güneş ışığı alması sağlanmalıdır. Roka, nemli topraklarda daha iyi yetişir. Bu nedenle aşırı sulama yapılmamalıdır. Toprağın nemli olmasına dikkat edin. Fakat su birikintisi oluşmasına izin vermemelisiniz. Roka tohumu satın alacaksanız, güvenli yerlerden alım yapmaya özen gösterin.

Roka Ekimi Nasıl Yapılır?

Roka ekimi nasıl yapılır sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından araştırılıyor. Rokayı bahçede ya da saksıda ekebilirsiniz. İlk olarak toprağı hazırlamanız gerekir. Bunun için dikim yapacağınız alanı güzelce temizleyin ve gevşetin. Saksı kullanıyor iseniz saksının dip kısmına drenaj için biraz çakıl taşı ilave edin. Tohumları toprağa 0,5 cm derinliğinde ve birbirinden ortalama 2-3 cm uzaklıkta olacak şekilde ekin.

Tohumları ektikten sonra toprağı hafifçe sulamanız lazım. Roka toprağı nemli olmalı ama su birikintisi olmamalıdır. Roka tohumları genel olarak 5-7 gün içinde çimlenir. Çimlenme esnasında toprağın nemli kalmasını sağlayın. Unutmamalısınız ki; roka soğuk havaları sevmez. Eğer ki aşırı soğuk bir yerde yaşıyor iseniz rokayı iç mekanda ya da serada yetiştirin.

Roka hızlıca büyüyen bir bitkidir. Rutin olarak hasat yaparak bitkinin daha çok yaprak vermesini sağlayın. Roka, zararlılara karşı dayanıklıdır. Fakat bazen yaprak bitleri ya da beyaz sinekler meydana gelebilir. Bu tür durumlarda böcek ilaçları kullanabilirsiniz.

Roka Sulama İhtiyacı Nedir?

Roka kaç günde bir sulanır bilinmelidir. Roka bakımı sırasında en önemli aşamalardan biri de şüphesiz ki sulama olur. Toprağın üst bölümü kurudukça düzenli şekilde sulama yapın. Özellikle de sıcak havalarda sık sık sulama yapmaya özen gösterin. Roka, güneşli ya da yarı gölgeli ortamları pek sever.

Günde en az altı saat kadar güneş almasını sağlayın. Roka için özel olarak geliştirilen sıvı gübreler vardır. Bu tür gübreler de kullanabilirsiniz. Ambalaj üzerindeki talimatlara göre gübreleme yapmalısınız. Roka fideleri daha küçükken yabancı otlar ile mücadele etmelisiniz. Yabancı otları rutin olarak temizleyin.

Roka Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Roka ekimi yapanlar, hasat zamanını merak eder. Peki roka hasadı ne zaman yapılır? Bu bitki, ortalama 4-6 hafta içinde hasada hazır hale gelmiş olur. Dış yaprakları keserek hasat işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kökünden koparmak yerine kesmek, bitkinin daha uzun ömürlü olmasına imkan sağlar.

Roka Nerelerde Kullanılır?

Roka çok yönlü bir lezzet vaat eder. Bu nedenle birçok farklı yiyecekle uyum oluşturur. Peki roka nerelerde kullanılır? Rokayı omletlerde, sandviçlerde, salatalarda ve daha pek çok yemekte kullanabilirsiniz. Öte yandan rokanın yaprakları ile pesto hazırlayıp bunu çorbalarınıza dahil edebilirsiniz.

Roka Kaç Rakımda Yetişir?

Roka rakım açısından da araştırılır. Bu bitki, genel olarak rakım hususunda çok seçici değildir. Deniz seviyesinden başlayarak belirli bir yüksekliğe kadar pek çok farklı rakımda yetişmesi mümkündür. Fakat rokanın en iyi yetiştiği rakım koşulları, rakımın yanı sıra toprağın yapısı, iklim koşulları ve sulama gibi faktörlere bağlı olacaktır.

Rakım artınca doğal olarak sıcaklık azalır. Roka bitkisi, ılıman iklimleri sever ve aşırı havalardan pek hoşlanmaz. Yüksek rakımlarda özellikle de kış mevsiminde don riski artış gösterir. Bu yüzden de yüksek rakımlar, roka için uygun değildir.

Roka Nerede Yetişir?

Roka bitkisi nerede yetişir sorusunun yanıtı çoğu insan tarafından araştırılır. Roka bitkisi ülkemizde özellikle de Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Bu bölgelerdeki iklim şartları, roka için son derece uygundur. Doğu Anadolu ve İç Anadolu gibi daha yüksek rakımlı alanlarda da seralar ya da örtü altında roka yetiştiriciliği yapılabilir.

Siz de roka yetiştirmek için kaliteli ve taze roka tohumu arıyorsanız; sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Chia tohumu, son yıllarda en çok tüketilen sağlıklı besinlerden biri. Peki chia tohumu nedir ve faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Devamını Oku
09.12.2024
Acı Çehre Tohumu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre tohumu Latince ismi ( Rhammus catharcitus ) olan ve genellikle kişilerin zayıflamak amacıyla kullandığı bir bitkidir. Acı çehre otu ve tozu olarak da bilinmektedir. Doğal yollarla zayıflamak isteyen kişilerin tercihleri arasında yer almakta.

Devamını Oku
06.12.2024
Adem Elması Tozu Hamilelik İçin Nasıl Kullanılır?

Adem Elması Tozu Hamilelik İçin Nasıl Kullanılır?

Son zamanların popüler gıdalarından biri de Mekke cevizi yani Adem elması meyvesi oluyor. Peki Adem elması tozu hamilelik için nasıl kullanılır? İşte detaylar…

Devamını Oku
06.12.2024
Glutensiz Unlar Nelerdir? Glutensiz Un Çeşitleri

Glutensiz Unlar Nelerdir? Glutensiz Un Çeşitleri

Glutensiz un çeşitleri, sağlıklı beslenmek isteyen ve gluten hassasiyeti olan kişilerin ilk tercihi. Peki glutensiz un çeşitleri hangileri? İşte detaylar…

Devamını Oku
02.12.2024
Moringa Bitkisi Nedir? Moringa Çayı Faydaları Nelerdir?

Moringa Bitkisi Nedir? Moringa Çayı Faydaları Nelerdir?

Moringa Bitkisi kalsiyum, potasyum ve protein bakımından zengin bir bitkidir. Latince ismi Moringa Oleifera olarak da bilinen bu bitki mucize ağaç olarak da tanımlanabilir. Ayrıca, Moringa ağacı Afrika ve Hindistan’ın bazı kısımlarında yetişir. Bu bitkinin, yaprakları, tohumları ve çiçekleri tüketilebilir durumdadır.

Devamını Oku
02.12.2024
Meryem Ana Otu Nedir ve Faydaları Nelerdir? (Fatma Ana Eli Otu , Havva Ana Otu)

Meryem Ana Otu Nedir ve Faydaları Nelerdir? (Fatma Ana Eli Otu , Havva Ana Otu)

Meryem Ana Otu (Fatma Ana Eli Otu, Havva Ana Otu) olarak da bilinmektedir.  Meryem Ana Otu Nedir ve Faydaları Nelerdir? Detaylar yazımızda...

Devamını Oku
30.11.2024
Keten Tohumu Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu son yıllarda popülerlik kazanan bir besin. Süper gıda olarak lanse edilen keten tohumunun faydaları oldukça fazla.

Devamını Oku
29.11.2024
Glutensiz Kırmızı Kinoa Unu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Glutensiz Kırmızı Kinoa Unu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Glutensiz kırmızı kinoa unu, sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorisi oluyor. Peki glutensiz kırmızı kinoa unu nedir ve faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Devamını Oku
29.11.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.