Tarım ile ilgilenen ve sebze yetiştirmek isteyen kişilerin favorilerinden biri de pırasa tohumudur. Bu nedenle pırasa tohumu ile ilgili oldukça fazla araştırma yapılmaktadır. Pırasa tohumu ile ilgili en çok merak edilenler arasında nasıl ekildiği yer almaktadır.
Pırasa, Latince olarak Allium ampeloprasum var. Porrum olarak adlandırılan bir sebzedir. Genelde yaprakları için pırasa yetiştiriciliği yapılmaktadır. Pırasa, lezzeti ile birçok yemeğe tat vermektedir. Hamburger ve salata gibi ürünlere eklenmektedir. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilmesi mümkündür.
Pırasa tohumu, pırasalarda karahindiba ile benzer şekilde çiçek verme başladıktan sonra elde edilmektedir. Tüketim için üretilen pırasalarda tohum verme evresinden önce hasat yapılmaktadır. Pırasaların tohum vermesi için suni veya doğal döllenme yönteminin kullanılması mümkündür.
Pırasa tohumlarının yuvarlak bir şekli ve küçük bir boyutu vardır. Rengi siyah ve parlaktır. Soğan tohumuna benzetilmektedir. Ancak boyut olarak daha küçüktür. Soğan tohumu ve pırasa tohumu arasındaki bir diğer önemli fark ise pırasa tohumlarında koku bulunmamasıdır.
Pırasa tohumlarının ekiminde çeşitli koşullara dikkat edildiği taktirde belli bir süre içerisinde çimlenme gözlenecektir. İklim koşulları da uygun olduğu taktirde pırasa tohumu kaç günde çimlenir sorusuna yaklaşık 12 gün demek mümkündür. Pırasa tohumunun bulunduğu bölgedeki çevresel koşullara göre çimlenme süresi daha uzun olabilir.
Pırasa tohumu ne zaman ekilir oldukça merak edilmektedir. Pırasa tohumlarının ekim zamanı bilinerek pırasa tohumlarının uygun çevre koşullarında daha sağlıklı bir şekilde yetilmesi sağlanmaktadır. Pırasa tohumlarının ekim süresi oldukça uzundur. İlkbahar aylarında pırasa tohumu ekmeye başlanılabilir ve bu süre sonbahara kadar devam edebilir.
Pırasa yetiştirmek için pırasa tohumu nasıl ekilir bilinmesi gerekmektedir. Pırasa tohumu ekmek isteyen bazı kişiler tohumları çimlendirdikten sonra asıl yerine aktarmaktadır. Bazı kişiler ise doğrudan toprağa ekmektedir. Her ikisinde de pırasa tohumlarının çimlenmesi için sıcaklığın 15 ila 20 derece arasında olması gerekmektedir.
Pırasa tohumunun ekileceği toprak havalandırılmalıdır. Gübre ile topraktaki organik bileşiklerin miktarı arttırılmalıdır. Pırasa tohumları 2 cm derinlikte olacak şekilde ekilmelidir. Ardından üzeri dikkatlice kapatılmalıdır. Pırasa tohumlarının çimlenme sürecini desteklemek için ekim alanının şeffaf bir örtüyle örtülmesi de iyi olacaktır.
Pırasa antik zamanlardan beri tüketilen bir sebzedir. Bu nedenle birçok yerde pırasa yetiştirildiğini görmek mümkündür. Öyleyse pırasa tohumu nerede yetişir?
Pırasanın kökeni Orta Akdeniz’e ve Asya’ya dayanmaktadır. Buradan tüm dünyaya yayılan bu bitki sevilerek tüketilmektedir. Ülkemizde en çok pırasa yetiştirilen şehirlerimiz ise Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir’dir. Bunun yanı sıra Orta Anadolu taraflarında ve Denizli’de de yetiştirilmektedir.
Pırasa tohumları doğru şekilde muhafaza edildiği taktirde 3 yıl boyunca bozulmadan saklanabilir. Peki pırasa tohumu nasıl saklanmalı? Pırasa tohumu saklamak için nem almayan kuru ve serin ortamların seçilmesi gerekmektedir. Ortamın ışık almaması da aynı derecede önemlidir. Pırasa tohumu saklamadaki bir diğer önemli etken ise tohumun iyice kurutulmuş olmasıdır.
Tüm bitkiler gibi pırasanın da suya ihtiyacı vardır. Pırasa tohumları ilk ekildiği günden beri sulama işlemine son derece özen gösterilmelidir. Bu nedenle pırasa tohumu kaç günde sulanır öğrenilmelidir. Pırasa tohumları ilk ekildiğinde toprak nemli kalacak şekilde can suyu verilmesi gerekmektedir.
Ardından 3 gün boyunca sulama yapılmamalıdır. Bu sürenin ardından ikinci sulama işlemine geçilebilir. İkinci sulamadan sonra ise belli bir rutin oluşturulabilir. Bu rutine toprağın nem durumuna ve hava koşullarına göre karar verilebilir. Ancak genel olarak 10 günde bir sulama yapılması yeterli görülmektedir.
Pırasaların yapısına bakıldığında birçok farklı pırasa türü olduğu görülmektedir. Bu türlerden biri olan İnegöl pırasa tohumu ülkemizde oldukça yaygındır. Bunun dışında uzun bacak pırasa tohumu, İskoç pırasa tohumu, Çin pırasası tohumu, gevrekbaş pırasa tohumu ve Romen pırasa tohumu gibi pırasa tohumu çeşitleri de mevcuttur.
Pırasa tohumu yetiştirmek isteyenlerin kaliteli tohumlar seçmesi önemlidir. Böylece ekilen tohumlardan daha fazla verim alınabilir. En kaliteli pırasa tohumlarını ve çok daha fazlasını incelemek ve satın almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.