Tarım alanında en çok tercih edilen tohum türlerinden biri de kabak tohumu olmaktadır. Bu tohum, kabak bitkisinin içinde yer alan ve besin değeri son derece yüksek olan bir bileşendir. Küçük ve sert bir çekirdek olarak tanımlanır. Kabağın türüne göre tohumun boyutu ve rengi de değişiklik göstermektedir.
Tarımla ilgilenenlerin en çok tercih ettikleri tohum çeşitlerinden olan kabak tohumu, yapısında Omega-3 yağ asitleri, E vitamini, mineraller ve protein bulundurur. Fosfor, magnezyum ve çinko açısından inanılmaz zengindir. Kabak yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin favorisi haline gelen kabak tohumu, pek çok farklı çeşide sahiptir.
Kabak, Cucurbita pepo olarak bilinen kabakgiller ailesinden bir üründür. Birçok farklı çeşidi bulunan kabağın yetiştirilmesi için öncelikle tohumlarının tedarik edilmesi gerekmektedir. Kabak, süs ve tüketilebilen olmak üzere farklı çeşitler sunmaktadır. Tüketilen kabak çeşitleri de aynı şekilde kendi içinde farklı türlere ayrılır. Bütün kabaklar tohumundan üretilir ve yetiştirilir. Kabak tohumu; bitkinin iç bölümünde yer alan çekirdeklerdir.
Olgunlaşmamış kabağın ortadan ayrıldığında iç kısmında konumlanan çekirdekler dikkatlice toplanır. Bunlar kabak tohumu olarak bilinir. Toplanan çekirdekler kurumaya bırakılır. Bir süre sonra kuruyan çekirdekler tohum şeklinde kullanıma sunulmaktadır.
Kabak yetiştirmek isteyenlerin merak ettikleri pek çok konu bulunmaktadır. Bu bağlamda kabak tohumu kaç günde çimlenir sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu tohumlar doğru şartlarda çimlendirme işlemi yapıldığı takdirde bir hafta gibi bir sürede çimlenir. Çimlenme işlemi iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak 10 güne kadar uzayabilmektedir.
Sebze yetiştiriciliği ile ilgilenenler, tohumların ne zaman ekilmesi gerektiğini bilmeliler. Bu sayede doğru bir yaklaşım benimsenmiş olacaktır. Öyleyse kabak tohumu ne zaman ekilir? Kabak tohumlarının ekimi için en ideal zaman, toprağın ısınması ile beraber ilkbahar aylarının sonu ve yaz başıdır. Fakat kabağın türüne göre de sürelerde farklılık olabilmektedir. Örneğin bal kabağı için ekim yapılacaksa, sonbahar ayları uygundur.
Kabak tohumu ekmeden evvel çimlendirme işlemi yapılmalıdır. Kabak tohumu nasıl ekilir diyorsanız; bazı uygulamalara dikkat ederek, yetiştiriciliğe başlayabilirsiniz. Tohumlar çimlendirilmeden bir gün öncesinde suda bekletilmelidir. Ardından tohumlar torf karışımlı toprakta çimlendirilmelidir. Toprağın sıcaklığının 10 derecenin altında olmaması da bir diğer önemli detaydır. Yaklaşık olarak 15-20 derecelik sıcaklık uygun kabul edilmektedir. Ekilen tohumların üstü ince bir tabaka toprakla örtülmektedir. Ardından nemlendirilir ve streç sararak sera etkisi elde edilir. Çimlenme yapıldıktan sonra ise fide halini alması beklenir. Fideler yaklaşık 5 cm kadar olunca bahçeye ya da saksıya naklederek kabak fidelerinin yetiştirilmesine başlanmaktadır.
Kabak ekimi yapmak isteyenler, kabak tohumu nerede yetişir merak ediyor. Kabak tohumlarının çimlenmesi için belirli bir sıcaklığa gereksinim vardır. Bu noktada toprak sıcaklığı ortalama 15-20 derece olmalıdır. Don tehlikesinin var olduğu yerler haricinde diğer tüm kentlerde kabak yetiştirilebilir.
Kabak tohumunun muhafaza şartları önemlidir. Peki kabak tohumu nasıl saklanmalı? Tohumlar, tam kurutulmuş şekilde nemden uzakta muhafaza edilmelidir. Bir sene kadar rahatlıkla saklanabilir.
Kabakların sorunsuz bir şekilde yetiştirilmesi için sulamaya dikkat edilmelidir. Kabak tohumu kaç günde bir sulanır bilinmelidir. Tohumlar nemli kalacak şekilde bir sulama sistemi oluşturulmalıdır. Ancak aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Bitkinin sulama dönemini anlamak için sabah ya da akşamüstü yaprakların durumuna göz atılmalıdır. Yapraklar aşağı sarkmış, sönmüş biçimde ise suya gereksinim var demektir. Hava şartlarına bağlı olmak üzere dört günde bir sulama idealdir.
Kabak, dünya çapında birçok ülkede yetişir ve farklı türlere sahiptir. Kabak tohumunun şekli, boyutu, rengi ve besin değeri de kabağın türüne bağlıdır. Kabak tohumu çeşitleri arasında bal kabağı tohumu, yazlık kabak tohumu, kışlık kabak tohumu, süs kabağı tohumu ön plana çıkar. Ancak kabak tohumları yalnız bunlarla da sınırlı olmamaktadır. Ülkemizde yaygın şekilde kullanılan tohumlar arasında kara kabak tohumu, lif kabak tohumu, dev kabak tohumu, sakız kabak tohumu, yemeklik kabak tohumu, dolmalık kabak tohumu da bulunmaktadır. Siz de ihtiyaç duyduğunuz kabak tohumlarını hemen sayfamızda keşfedebilir, güvenli ve ekonomik alışverişin tadını çıkarabilirsiniz.