Havuç tohumu, sebze yetiştiricilerinin en çok tercih ettiği tohumlardan biridir. Havuç tohumu, havuç yetiştirmenin yanı sıra çay haline getirilerek de tüketilmektedir. Hem taze sebze olarak hem de bitki çayı olarak oldukça faydalıdır.
Koni biçimi ile dikkat çeken havuç, maydanozgiller yani Apiaceae familyasında yer alan Daucus cinsi bir sebzedir. Ülkemizin bazı yerlerinde yer otu, balkamış ve kızıl ot olarak da adlandırılmaktadır. Havucun kökündeki tüylü yapılardan havuç tohumu elde edilmektedir.
Havuç tohumunun içinde bol miktarda A, B ve C vitamini ile beraber mineral bulunmaktadır. Havuç tohumlarının rengi kendi arasında turuncu, mor, gri ve beyaz gibi farklı bir renk olabilir. Yapı olarak ise tüylüdür. Tohumun büyüklüğünde tohumun alındığı havuca göre değişiklik olmaktadır. Genellikle 2-2.5 mm ve üstü boyuttaki tohumların verimi daha fazladır.
Havuç tohumu, doğrudan havuçtan elde edilebileceği gibi bitkisel ürün satıcılarından da elde edilebilmektedir. Havuçlardan tohum alınırken bitkinin en az 1 yaşında olması gerekmektedir. Bu şekilde bitkinin kök kısmından tüylü yapıdaki tohumlar alınması daha iyi olacaktır.
Havuç yetiştirmek isteyen kişilerce havuç tohumu kaç günde çimlenir merak edilmektedir. Havuç tohumunun çimlenme süresi için kesin bir süre vermek mümkün değildir. Tohumun kalitesine ve iklim koşullarına göre havuç tohumunun çimlenme süresinde değişiklik gözlemlenmektedir. Örnek verecek olursak sıcaklığın 10 derece ve altında olduğu yerlerde havuç tohumlarının çimlenme süresi yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Daha Akdeniz iklimi gibi daha ılıman iklimlerde ise havuç tohumunun ekildiği zaman ilkbahar ve yaz ayları olursa bu süre 9-10 güne kadar düşecektir.
Havuç yetiştiriciliğinin en önemli noktalarından biri havuç tohumu ne zaman ekilir bilmektir. Havuç tohumunun kış aylarında ekilmemesi önerilmektedir. Bunun sebebi kış aylarında çok fazla don olayı yaşanmasıdır. Tabi sera kullanılarak bu aylarda da havuç tohumu ekmek ve havuç yetiştirmek mümkün olmaktadır. Havuç ekimi için kış ayları dışındaki tüm aylar tercih edilebilir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında havuç tohumu ekilmesi önerilmektedir.
Sebze yetiştirirken daha fazla verim almak için bazı faktörlere dikkat edilmelidir. Bu faktörlerden biri tohumun nasıl ekildiğidir. Havuç yetiştirmek isteyenlerde aynı şekilde havuç tohumu nasıl ekilir bilmelidir ve buna göre hareket etmelidir.
Havuç tohumu ekmenin ilk adımı tohumları atmaktır. Bu adımda tohumların toprağa uygun derinlikte atılması gerekmektedir. 2-3 cm derinlik bunun için idealdir. Ekim sırasında havucun daha hızlı çimlenmesi için ekimden önce havuç tohumları nemli peçete arasında bir gece bekletilebilir. Böylece köklerin de daha hızlı gelişmesi sağlanabilir.
Havuç ile ilgili yapılan araştırmalara göre bu sebzenin kökeni Orta Asya olarak tespit edilmiştir. Bilinen 60 kadar türü vardır. Günümüzde dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Bu nedenle havuç tohumu nerede yetişir sorusuna yanıt olarak birçok yer gösterilebilir. Afrika, Amerika, Akdeniz ülkeleri, Yeni Zelanda ve Avustralya bu yerlerden bazılarına örnektir.
Havuç tohumu yetiştirilmek istenen toprakların verimi son derece önemlidir. Toprağın verimi ne kadar yüksekse havuç tohumları da o kadar sağlıklı büyüyecektir. Toprak soğuk olduğu durumda havucun kökleri de olumsuz etkilenecektir. Ortalama 20 derece sıcaklığın en iyi olduğu bilinmektedir.
Havuç tohumlarının zarar görmemesi ve daha verimli sonuçlar vermesi için muhafaza koşullarına özen gösterilmelidir. Peki havuç tohumu nasıl saklanmalı? Havuç tohumu saklamak için ilk olarak toprağın nem seviyesine dikkat edilmelidir. Nemli toprak havuç tohumlarının saklanması için daha iyidir. Ayrıca ışık almayan bir yer tercih edilmelidir.
Havuç tohumlarının da tüm bitkiler gibi belli aralıklarla sulanması gerekmektedir. Öyleyse havuç tohumu kaç günde bir sulanır? Havuç tohumlarını çok fazla suya boğak iyi değildir. Bu nedenle 2-3 günde bir toprağı nemlendirecek kadar sulamak yeterlidir.
En çok tüketilen sebzelerden biri olan havucun birçok farklı türü vardır. Havuç tohumu çeşitleri arasında en bilinenleri normal havuç tohumu, mor havuç tohumu, siyah havuç tohumu, parmak havuç tohumu ve rainbow havuç tohumudur