Gluten hassasiyeti olan kişilerin ve çölyak hastalarının glutensiz gıdalar tüketmesi gerekir. Glutensiz un, bu kişilerin en önemli besin kaynaklarından biridir. Tüm tüketiciler için de iyi bir besin kaynağıdır. Glutensiz un yapımı için birçok gıda kullanılabilir. Hafif ve lezzetli olan glutensiz unlara olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Peki glutensiz unlar nelerdir? İşte glutensiz un çeşitleri…
Bitkisel bir protein çeşidi olan gluten; çavdar, arpa ve buğday gibi tahılların içinde yer alır. Hamura bağlayıcılık ve esneklik kazandıran maddedir. Gluten hassasiyeti olmayan birçok kişi tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Ancak bazı kişilerde gluten nedeniyle şişkinlik ve hazımsızlık meydana gelmesi mümkündür. Bu nedenle bu kişilerin glutenli gıdaları tüketmemesi gerekir. Glutensiz unlar, gluten içermeyen gıdalar kullanılarak üretilen bir un çeşididir. Birçok bitkisel gıdadan elde edilebileceği için glutensin unun farklı çeşitleri vardır.
Kinoa, soya fasulyesi, sorgum, bakla ve Hindistan cevizi gibi birçok bitkisel gıda kullanılarak glutensiz un elde edilebilir. Bazı glutensiz un çeşitleri şu şekildedir:
Antioksidan bakımından zengin olan kinoanın içinde bol miktarda mineral ve vitamin vardır. Lif ve protein içeriği de yüksektir. İçerisinde gluten bulunmadığı için özellikle gluten hassasiyeti olan kişiler ve çölyak hastaları için iyi bir besin kaynağıdır.
Kinoa, öğütülerek un haline getirilerek un formunda da kullanılabilir. Un formunda farklı yemeklerin yapılması için kullanılarak her damat tadına hitap edebilir. Sindirim sağlığını destekleyerek çeşitli sindirim hastalıklarını önler. Lif içeriği ile tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır. Cilt sağlığını korur. Kansızlık sorununu önler ve kalp hastalıklarına iyi gelir. Glutensiz kinoa unu herkes için uygundur.
Lezzetli bitkisel besinlerden biri olan soya fasulyesinin içinde gluten yoktur. Soya fasulyesinin öğütülmesiyle glutensiz soya fasulyesi unu elde edilir. Glutensiz soya fasulyesi ununun içinde bol miktarda protein vardır. Proteinin yanı sıra B vitaminleri, kalsiyum ve demir mineralleri açısından da zengindir. Bu içeriği ile glutensiz bir beslenme şekline sahip olan kişiler için oldukça besleyici bir gıda olduğu söylenebilir.
Glutensiz soya fasulyesi unu ile birçok unlu mamul yapılabilir. İşlenme şekline göre yapılan gıdaların tadında değişiklik olabilir. Daha hafif veya daha yoğun tada sahip olan gıdalar üretmek için kullanılabilir. Tam tahıllı un veya buğday unu gibi un çeşitleri yerine kullanılması da mümkündür.
Glutensiz sorgum unu, en çok dikkat çeken glutensiz un çeşitlerinden biridir. Pürüzsüz bir dokusu vardır. Tatlı ve yumuşak tadı ile sevilerek tüketilir. Ekmek ve kek gibi çeşitli glutensiz unlu mamullerin yapımında kullanılır. Diğer glutensiz un çeşitleri ile beraber de kullanılması mümkündür.
Dünyanın çeşitli yerlerinde yaygın olarak yetiştirilen sorgum bitkisinden elde edilen tahılların öğütülmesiyle üretilir. Lif, protein ve mineral açısından zengindir.
Doyurucu ve besleyici bir un çeşidi olan glutensiz bakla ununun içindeki protein oranı yüksektir. İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Çeşitli mineraller ve vitaminler bakımından da zengin bir besindir. Gluten hassasiyeti olan kişilerce rahatlıkla tüketilebilir. Çeşitli unlu mamullerin yapımı için kullanılabilir. Çünkü glutensiz bakla unu çok yönlüdür.
Glutensiz Hindistan cevizi unu, yağ içermeyen Hindistan cevizi içinin öğütülmesiyle elde edilir. Aromatik bir tadı vardır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu çeşitli mineralleri, vitaminleri, lifi ve proteini içerir. Ekmek, kurabiye ve kek gibi birçok ürünün yapımında tercih edilir. Gluten intoleransı olan kişilerce rahatlıkla tüketilebilen besleyici bir gıdadır.
Karabuğdayın öğütülerek un formuna getirilmiş hali, glutensiz çiğ karabuğday unu olarak bilinir. Ekmek yapımında en çok kullanılan glutensiz unlar arasındadır. Sağlıklı ve doğal yapısı ile öne çıkan ürün, birçok farklı tarifte kullanılabilir. Besin değerleri oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenmek isteyenler ve gluten duyarlılığı olanlar için benzersiz bir seçimdir.
Glutensiz unlar söz konusu olduğunda öne çıkan glutensiz çiğ nohut unu, kendine has tadı ile beğeni toplar. Bitkisel protein kaynağı olarak da dikkat çeken bu ürün, vegan ve vejetaryen beslenenlerin favorileri arasında konumlanır.
Glutensiz un çeşitleri arayanlar için bir başka alternatif ise glutensiz akdarı unu olur. Sağlıklı beslenme düzenine dahil edilmesi gereken bu un, tamamen doğal ve katkısızdır. Çok yönlü olduğu için çeşitli tariflerde rahatlıkla kullanılabilir. Gluten duyarlılığı olanların en fazla tercih ettikleri un seçeneklerinden biridir.
Önemli Uyarı: Web sitemizde yer alan bilgiler, bireyleri teşhis veya tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Herhangi bir tanı veya tedavi işlemi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Sitemizde bu bitkinin tedavi edici sağlık hizmetlerine dair bilgiler bulunmamaktadır.