İçinde gluten bulunmayan gıdaların tüketildiği beslenme şekline glutensiz beslenme denir. Gluten sindirim problemi yaşayan kişiler başta olmak üzere bu beslenme tarzını tercih eden birçok kişi vardır. Peki glutensiz beslenme tam olarak nedir? Faydaları nelerdir? Glutensiz besinler nelerdir? İşte detaylar!
Glutensiz beslenme nedir ve nelere dikkat etmek gerekir? Gluten bir protein çeşididir. Çavdar, buğday, yulaf ve arpa gibi gıdalarda bulunur. Gluten içeren gıdaların tüketilmediği beslenme şekli glutensiz beslenme olarak adlandırılır. Glutensiz beslenme genellikle gluten tüketimine bağlı sağlık sorunlarını yönetmek için uygulanır. Çölyak hastalığına sahip olan kişiler de bu şekilde beslenir. Çoğunlukla tıbbi gereklilik nedeniyle uygulandığı söylenebilir.
Glutensiz beslenme şeklinde sebze, meyve, balık, kırmızı et ve beyaz et tüketilebilir. Bazı bireyler gluten intoleransına sahiptir. Bu kişiler gluten bulunan bir gıda tükettikleri taktirde mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi sorunlar yaşayabilir.
Pek çok kişi glutensiz beslenmenin faydaları konusunda bilgi almak ister. Çölyak hastalığına sahip bireylerin mecburi olarak glutensiz beslenmesi gerekir. Glutensiz beslenmenin birçok faydası vardır.
Öğünlerde ağırlıklı olarak gluten içeren gıdalar tüketildiği taktirde yorgunluk ve halsizlik sorunu oluşabilir. İltihap oluşmasına bağlı olarak bağırsaklar zarar görebilir. Dolayısıyla demir gibi bileşenlerin emilimi azalır. Demir seviyesi azaldığı için yorgunluk meydana gelir. Glutensiz beslenme ile vücudun kendini onarması sağlanır.
Bozulmuş sindirim sistemi nedeniyle şişkinlik, gaz ve halsizlik sorunları yaşanabilir. Glutensiz beslenme işe metabolizma dengelenir. Bu sayede sindirim sistemi rahatlar, şişkinlik ve gaz sorunları da giderilir. Eklem ağrılarının hafiflemesini sağlar. Gluten hassasiyeti olan kişilerde demir gibi minerallerin oranı düşüktür. Glutensiz beslenme ile bu sorun düzeltilebilir ve kemik sağlığı da buna bağlı olarak güçlendirilir.
Glutensiz besinler oldukça fazladır. Glutensiz beslenmek isteyen kişilerin tüketebileceği birçok gıda mevcuttur. Mısır, pirinç, kara buğday, kinoa ve nohut gibi baklagiller; tavuk, balık ve kırmızı et (işlenmemiş); tam veya az yağlı süt, yoğurt, işlenmiş peynir ve yumurta gibi besinler; sebzeler ve meyveler; mercimek unu, mısır unu ve pirinç unu gibi glutensiz besinlerden üretilen tahıl ve unlu mamuller; kakao, malt sirkesi hariç tüm sirkeler, bal, reçel, tahin ve salça; Kahve, çay, sebze suyu, meyve suyu ve maden suyu gibi içeceklerde gluten bulunmaz. Bunlara ek olarak soya kıyması, bezelye proteini ve keten tohumu da oldukça popülerdir.
Glutensiz ürünlerimizi keşfetmek için hemen TIKLAYIN!