Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Filtre
Kategoriler
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×

Enginar Tohumu

Tarla ve bahçe gibi çeşitli alanlarda yetiştirilmesi mümkün olan enginar tohumu için iklim şartlarının elverişli olması önemlidir. Enginar yetiştirmek isteyen kişilerde enginar tohumu hakkında bu gibi birçok soruya yanıt aranmaktadır. Enginar tohumu da tarım ile ilgilenenler tarafından çokça talep edilmektedir.


 

Enginar Tohumu Nedir?

Latince olarak Cynara scolymus olarak adlandırılan enginar, papatyagiller familyasında yer alan bir bitkidir. Çok senelik olan bu bitkinin mavi-mor çiçekleri olmaktadır. Boyu ise 50-150 cm civarına ulaşmaktadır. Sert ve oluklu bir gövdesi vardır. Yaprakları uzun ve parçalıdır.

Etli bir çiçek tablasına ve büyük başçıklar halinde çiçeklere sahiptir. İçinde B vitamini, C vitamini, D vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi önemli besinler bulunmaktadır. Bu bitkinin yetiştirilmesi için enginar tohumu kullanılmaktadır.

Enginarın koruyucu dış cephesinin içinde enginar tohumları vardır. Enginar bitkisi kurutulduktan sonra silkeleme ve vurma yöntemleri ile bu tohumlar elde edilmektedir. Bunun yanı sıra aktarlarda ve bitki ürünleri satan çeşitli mağazalarda enginar tohumu satılmaktadır.

Enginar Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

Enginar tohumlarının çimlenmesi için belli koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar sağlandıktan sonra enginar tohumlarının çimlenmesi için ideal bir süre vardır. Öyleyse enginar tohumu kaç günde çimlenir?

Enginar tohumlarının karanlık bir ortama ihtiyacı vardır. Bulunduğu ortamın sıcaklığı ve topraktaki besin değeri de ideal seviyede olmalıdır. Bu şartlarda enginar tohumları yaklaşık 12 ila 14 gün içerisinde çimlenme sürecini tamamlamaktadır.


 

Enginar Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Tohum kullanarak enginar tohumu yetiştirmek isteyen kişilerin enginar tohumu ne zaman ekilir bilmesi gerekmektedir. Mart-Nisan ayları, enginar tohumu ekmek için uygundur. Bölgeye ve iklim koşullarına göre enginar tohumu ekim zamanında bazı değişiklikler olmaktadır.

Enginar Tohumu Nasıl Ekilir?

Enginar tohumu ekmek özen isteyen bir işlemdir. Peki enginar tohumu nasıl ekilir? Enginar tohumu ekmek isteyenlerin ilk yapması gereken şey harç doldurulmuş saksılara 2-3 adet enginar tohumu ekmektir.

Bu tohumlar bir yıl boyunca bu saksıda yetişmeye bırakılmalıdır. Bir sene sonra burada yetişen enginar fidelerinin yine aynı zamanlarda esas yerlerinde aktarılması gerekmektedir. Fideler bu bölgeye aktarılmadan önce toprağın havalandırılması ve gübrelenmesi önemlidir. Ege ve Akdeniz gibi daha sıcak bölgelerde enginar fidelerinin ekimi Ekim-Kasım aylarında da yapılabilir.

Enginar Tohumu Nerede Yetişir?

Enginar, kendi halinde yetişmesinin yanı sıra kültür formlarıyla da yetişen bir bitkidir. Enginar tohumu nerede yetişir sorusunun kapsamı oldukça geniştir. Bu bitkinin dünyanın birçok yerinde yetiştirilmesi mümkündür.

Fransa, Yunanistan, İtalya, Arjantin, Türkiye, Mısır ve Amerika enginar yetiştiren ülkelerin başında gelmektedir. Enginar yetiştirmek için genellikle vejetatif yollar kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda tohumla üretilen enginar çeşitleri de geliştirilmiştir.

Ülkemizde enginar yetiştiriciliğinin en fazla yapıldığı yerler Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi’dir. Farklı bölgelerde enginar tohumunun ekilme zamanı değişmektedir.

Enginar Tohumu Nasıl Saklanmalı?

Enginar tohumunun uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilmesi için enginar tohumu nasıl saklanmalı bilinmelidir. Enginar tohumu saklamak isteyenler ilk olarak enginar başlarını güzelce kurutmalıdır. Ardından bunlardan enginar tohumu elde etmelidir.

Elde edilen enginar tohumlarının tekrardan kurutulması gerekmektedir. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra enginar tohumları güzelce paketlenerek serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Bu ortamın ışık almaması da enginar tohumlarının daha uzun süre saklanabilmesi için çok önemlidir.


 

Enginar Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

Enginar tohumlarının da tüm bitkiler gibi suya ihtiyacı vardır. Peki enginar tohumu kaç günde bir sulanır? Enginar tohumlarını sulamak için fıskiye yöntemi tercih edilmelidir. Böylece enginarın toprağının daima nemli kalması sağlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta aşırı sulama yapmamaktır. Sulama, toprak nemli kalacak ölçüde olmalıdır, toprağın çamur haline gelmesine neden olunmamalıdır. Bu şekilde enginar tohumlarının daha sağlıklı olması sağlanacaktır.

Enginar Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Enginar bitkisinin farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin yetiştirilmesi için farklı yöntemler veya farklı enginar tohumları kullanılmalıdır. Enginar yetiştirmek isteyenler enginar tohumu çeşitleri arasında istediklerini tercih edebilir. Ülkemizde genellikle yerli enginar tohumu ve mor enginar tohumu yetiştirilmektedir. Bu enginar tohumu çeşitleri arasında tercih yapmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Böylece uygun ve güvenli alışverişin tadını çıkarabilirsiniz.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.