Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Filtre
Kategoriler
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×
Yorum (0)
+20 Tohum
43,89 TL
Sepete Ekle

Brokoli Tohumu

Besin değeri oldukça yüksek olan brokoli, en çok yetiştirilen sebzelerden biridir. Bu nedenle brokoli tohumu arayışı oldukça fazladır.


 

Brokoli Tohumu Nedir?

İtalya ile özdeşleşmiş bir sebze olan brokoli, lahanagiller familyasına ati Brassica cinsi bir bitkidir. Minyatür ağaç görünümü ile bir dönem egzotik bitkiler arasında görülen brokolinin dünya genelinde yayılması 20.yüzyıla tekabül etmektedir. İçinde bol miktarda B, C ve D vitamini; demir, magnezyum ve kalsiyum minerali bulunmaktadır.

Brokolinin üzerinde yer alan küçük tomurcuklar brokoli tohumudur. Bu yapısı nedeniyle brokoli tohumları kolayca elde edilebilir. Ancak küçük boyutları nedeniyle gözden kaçma ihtimalleri de vardır. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Brokoli tohumları, yetiştirilen brokoliler arasında tohumluk olarak ayrılan sebzelerden alınabilir. Önerilen ise ziraatçiler tarafından elde edilen tohumların kullanılmasıdır.

Brokoli Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

Brokolilerin gelişim sürecini anlamak isteyenlerin en çok merak ettikleri şeylerden biri brokoli tohumları kaç günde çimlenir sorusunun yanıtıdır. Brokolilerin çimlenmesi için yaklaşık 14 gün gerekmektedir. Bu nedenle brokoli yetiştirirken sabırlı olunmalıdır.


Brokoli Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Brokoli tohumu ekmek isteyenlerin ekim zamanını bilmesi son derece önemlidir. Sebze yetiştirmek isteyen kişiler bu nedenle brokoli tohumu ne zaman ekilir sorusuna yanıt aramaktadır. Brokoli tohumu, sera kullanılarak yılın tamamında ekilebilir. Sera olmadan ise ilkbahar ve yaz ayları brokoli ekimi için idealdir.

Brokoli Tohumu Nasıl Ekilir?

Brokoli tohumu nasıl ekilir sorusuna aşamalı bir şekilde yanıt verilmelidir. İlk olarak brokoli tohumlarının çimlendirilmesi gerekmektedir. Çimlenen brokoli tohumları fidelere dönüştükten sonra 45x30 cm aralık bırakılarak ekilmelidir. Yapılan incelemelere göre bu aralık ölçüsü ile daha fazla verim alınmaktadır. Daha sık dikilen brokoli tohumlarında baş sayısı fazla olsa da brokolilerin boyutu küçülmektedir. Ekim işlemi yapılırken her bir sıra arasında biraz boşluk bırakılmalıdır.

Dileyen kişiler brokolileri doğrudan tarlaya ekebilir. Bu şekilde ekim yapılırken brokoli tohumlarının 1-2 cm derinde olması önerilmektedir. Ardından çimlenme gerçekleşene kadar toprağın düzenli olarak sulanması gerekmektedir.

Brokoli Tohumu Nerede Yetişir?

Brokoli tohumları genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetilmektedir. İzmir, Mersin, Antalya ve Manisa brokoli yetilen şehirlerimizden bazılarıdır. Brokoli tohumları için optimum hava koşulları idealdir. Yani fazla soğuk ve fazla sıcak havalar brokoli tohumlarına iyi gelmemektedir. Aşırı yağış da brokoli tohumlarının zarar görmesine neden olmaktadır.

Brokoli tohumları çok seçici değildir. Bu nedenle brokoli tohumu nerede yetişir sorusuna fazla sıcak veya fazla soğuk olmayan her yer denebilir. Özellikle su tutma kapasitesi yüksek topraklarda oldukça verimli sonuçlar gözlenebilir. Brokoli tohumları için ideal sıcaklık ise 10-20 derece arasıdır. 15-17 derece arasında verim artmaktadır.


 

Brokoli Tohumu Nasıl Saklanmalı?

Brokoli tohumlarının hasar görmeden saklanması için muhafaza koşulları bilinmelidir. Peki brokoli tohumu nasıl saklanmalı? Brokoli tohumlarının nem seviyesi yüksek olmayan düşük sıcaklıklı ortamlarda saklanması önerilmektedir. Bu şekilde seçilen alanın böceklerin ulaşamayacağı bir yer olmasına da dikkat edilmelidir. Böylelikle brokoli tohumları korunabilir.

Brokoli Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

Brokoli tohumları ekildikten sonra sulama işlemine geçilmelidir. Sulama işleminin en sağlıklı şekilde yapılması için brokoli tohumu kaç günde bir sulanır öğrenilmelidir. Brokoli tohumları nemli ortamları sevmektedir. Bu nedenle düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Bunun için karık usulü sulama yöntemi veya damla sulama yöntemi tercih edilebilir.

Brokoli tohumlarının sulanma sıklığında iklim değişikliklerine göre hareket edilmelidir. Daha sıcak iklimlerde her gün sulanmaları gerekmektedir. Daha serin ve yağış alan bölgelerde ise sulama 2 günde bir gerçekleştirilebilir. Sulama sırasında fazla aşırıya kaçılmamalıdır.

Brokoli Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk mevsim sebzelerinden biri olan brokoli, dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen farklı türlere sahiptir. Brokoli tohumlarının boyutunda ve renginde brokolinin türüne göre bazı değişiklikler olmaktadır. En yaygın bilinen brokoli tohumu çeşitleri arasında mor brokoli tohumu, erkenci bordo brokoli tohumu, hibrit brokoli tohumu ve normal brokoli tohumu yer almaktadır.

Bazı brokoli tohumu türleri ülkemizde daha çok tercih edilmektedir. İtalyan Romanesco Piramit Brokoli Tohumu ve Atlantis brokoli tohumu da ülkemizde tercih edilen brokoli tohumları arasında kendine yer bulmaktadır. Sizler de ihtiyacınız doğrultusunda brokoli tohumlarını satın almak için sayfamızı inceleyerek talebinizi karşılayabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.