Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan börülce, tarıma ve bitki yetiştirmeye ilgi duyan birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Börülce tohumu, yetiştiricilerin ilgisini çeken tohumlardan biridir. Börülce yetiştirmek için kaliteli börülce tohumlarına sahip olunmalıdır.
Börülce, Latince Vigna unguiculata olarak adlandırılan baklagiller familyasında yer alan bir bitkidir. Fasulyeye benzer bir görünüşe sahip olan börülce ile taze fasulye ile yapılan yemeklerle benzer şekilde yemekleri yapılabilir. Salatalara eklenerek de tüketilebilir. Börülcenin içinde bol miktarda protein, C vitamini, B vitamini, D vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve sodyum yer almaktadır.
Börülcenin dış kısmının içinde fasulyeye benzer bir görünümü olan ürünlere börülce tohumu denmektedir. Bu tanelerin bitki ile bağlandığı kısımda halka vardır. Bu halka nedeniyle börülceye karnıkara adı da verilmiştir.
Börülce tohumu kaç günde çimlenir sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Çeşitli bakım koşullarına göre börülce tohumlarının çimlenme süresi farklılık göstermektedir. Bir gün suda veya nemli bir ortamda bekletilen börülce tohumları daha hızlı çimlenmektedir. Toprağa ekilen börülce tohumlarının çimlenme süresi de toprak sıcaklığına ve nem durumuna göre değişmektedir. İdeal koşullarda yaklaşık 8-14 gün arasında börülce tohumlarının çimlenmesi gerekmektedir.
Börülce tohumları sıcak iklimi sever. Öyleyse börülce tohumu ne zaman ekilir? Börülce tohumları ekileceği zaman toprak sıcaklığı 15-20 derece dolaylarında olmalıdır. Böylece don tehlikesi olmadan börülce tohumlarının sorunsuz bir şekilde yetişmesi sağlanabilir. Bölgesel iklim koşullarına ve toprak yapısına bağlı olarak börülce ekim zamanı değişebilir. Genel olarak Mart-Nisan gibi ilkbahar ayları, börülce tohumu ekmek için ideal kabul edilmektedir.
Börülce yetiştirmek için doğru zaman geldikten sonra sıra börülce tohumu ekimine gelmektedir. Börülce tohumu ekmeden önce toprak hazırlığı yapılmalıdır. Börülceler suya duyarlı olduğu için toprağa bir drenaj yapılması iyi olacaktır. Gübre kullanılarak toprağın içindeki organik madde miktarının arttırılması da daha verimli sonuçlar alınmasına olanak sağlayacaktır. Toprak hazırlığı tamamlandıktan sonra börülce tohumu nasıl ekilir açıklanabilir.
Toprakta 5 cm derinlikte çukurlar kazılmalıdır. Bu çukurlar arasında 8-10 cm bırakılmalıdır. Her sıra arasındaki mesafe ise yaklaşık 45 cm olmalıdır. Bir çukura 3-5 tohum atılarak toprak ile üstü kapatılabilir ve ekim işlemi tamamlanabilir.
Sıcak iklim sebzesi olarak kabul edilen börülce tohumu için bazı yerler daha elverişlidir. Peki börülce tohumu nerede yetişir? Dünya geneline bakıldığında börülce tohumunun en çok Akdeniz ülkelerinde, Güney Asya’da, Güney Amerika’da ve Afrika’da yetiştirildiği görülmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki şehirlerde börülce tohumu yetiştiriciliği oldukça yaygındır.
Börülce tohumu nasıl saklanmalı sorusuna aşamalı bir şekilde yanıt verilmelidir. İlk aşama börülce tohumlarının tam olarak kuru olduğundan emin olmaktır. Çiftçilik ürünleri satan firmalardan alınan tohumlar kurudur. Ancak börülce bitkisinden elde edilen tohumların kişilerin kendisi tarafından kurutulması gerekmektedir. Börülcelerin içindeki taneler alındıktan sonra kurutulmalıdır. Ardından bir kutu veya kese içerisine konularak nem ve ışık almayan serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Börülce yetiştirmek isteyen kişilerin bilmesi gereken en önemli şeylerden biri börülce tohumu kaç günde bir sulanır sorusunun yanıtıdır. Börülce tohumu sulamasının doğrudan yapılmaması gerekmektedir. Karıktan sızdırma yöntemi ile sulama börülce tohumlarını sularken kullanılabilir. Sulama sıklığı ise bulunulan bölgedeki iklim başta olmak üzere çeşitli koşullara göre değişmektedir. Normal şartlarda börülce tohumlarının 10 gün aralıklarla sulanması önerilmektedir.
Sevilerek tüketilen sebzelerden biri olan börülce, tarım ile ilgilenen birçok kişi tarafından yetiştirilmektedir. Bu sebeple börülce tohumu arayışında olan birçok kişi olmaktadır. Börülce tohumu seçerken farklı börülce tohumu çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunması ve ihtiyaca uygun börülce tohumunun seçilmesi önerilmektedir.
Börülce tohumunun birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin bazıları ülkemizde daha fazla ilgi görmektedir. Börülce tohumu, karagöz börülce tohumu, akkız börülce tohumu, karnıkara börülce tohumu, oturak börülce tohumu, kılçıksız börülce tohumu, sırık börülce tohumu, pembe gözlü mor börülce tohumu ve Ege börülcesi tohumu ülkemizde en çok yetiştirilen börülce tohumlarından bazılarıdır. Börülce tohumu almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.