Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Bitkisel Protein Kaynakları
02.11.2024

Bitkisel Protein Kaynakları

Protein insan vücudu için çok önemli bir besindir. Ancak vegan ve vejetaryen beslenenler için protein alımı son derece kısıtlıdır. Böyle beslenen kişiler için bitkisel protein kaynakları çok önemlidir. Sizler de hayvansal proteinlerden yararlanamıyor ve bitkisel besin kaynaklarının neler olduğunu merak ediyorsanız, yazımızdan bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Protein Nedir?

Protein, vücudumuzda hücrelerimizin onarılması ve düzenli olarak çalışması için son derece önemli ve gerekli makro besindir. Proteinlerin içerisinde amino asitler bulunur. Bu amino asitler vücudumuzda doğal olarak üretilmemekte ve dışarıdan alınmaktadır. Ortalama bir yetişkinin günlük protein ihtiyacı vücut ağırlığının kilogramı başına 0.8-1,0 gram olarak belirlenmiştir. Örneğin, 60 kg ağırlığındaki bir yetişkinin günlük 48-60 gram protein alması gerekir.

En İyi 10 Bitkisel Protein Kaynağı

Protein denildiğinde akla ilk olarak hayvansal gıdalar gelse de bitkisel gıdalarla birlikte de protein ihtiyaçları karşılanabilmektedir. Bilinen en önemli bitkisel protein kaynakları aşağıdaki gibidir:

Kenevir Tohumu (100 gr’da 31.5 gr protein)

Kenevir tohumu, yüksek kaliteli protein ve omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. E vitamini, fosfor, magnezyum ve çinko gibi mineraller de içerir.

Yer Fıstığı (100 gr’da 25.8 gr protein)

Yüksek protein içeriği ve sağlıklı yağları ile yer fıstığı, kalp sağlığını destekler. Fıstık ezmesi de pratik bir protein kaynağı olarak tüketilebilir.

Badem (100 gr’da 18.6 gr protein)

E vitamini ve magnezyum zengini olan badem, sağlıklı yağlar ve protein içerir. Antioksidan özellikleri sayesinde kalp sağlığına faydalıdır.

Kabak Çekirdeği (100 gr’da 14.7 gr protein)

Demir, çinko ve magnezyum zengini olan kabak çekirdeği, antioksidan özellikleri ile kan şekerini dengeleyici ve kalp sağlığını destekleyici etkiler sunar.

Tofu (100 gr’da 12.68 gr protein)

Soya bazlı bir protein kaynağı olan tofu, düşük kalorili ve yüksek proteinli bir gıdadır. Ayrıca kalsiyum ve manganez gibi mineraller içerir.

Chia Tohumu (100 gr’da 16.5 gr protein)

Lif ve omega-3 yağ asitleri içeren chia tohumu, tam bir protein kaynağıdır. Smoothie ve yoğurt gibi yiyeceklerle kolayca tüketilebilir.

Kuru Fasulye (100 gr’da 10 gr protein)

Kuru fasulye, uygun fiyatlı bir protein kaynağıdır. Fasulye, B vitamini, magnezyum, demir ve çinko gibi birçok besin içerir.

Yeşil Mercimek (100 gr’da 9 gr protein)

Yeşil mercimek, lif, demir, potasyum ve çinko içeriğiyle tam bir protein kaynağıdır. Tokluk hissini artırarak sağlıklı kilo yönetimine yardımcı olur.

Nohut (100 gr’da 8.9 gr protein)

Nohut, yüksek protein ve lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutar. Kemik sağlığını destekleyen nohut, vegan diyetlerde önemli bir protein kaynağıdır.

Kinoa (100 gr’da 4.4 gr protein)

Kinoa, tam bir protein olarak kabul edilen nadir tahıllardan biridir. Magnezyum, demir ve manganez gibi birçok mineral içerir.

Vegan ürünler kategorimize göz atabilir, en iyi bitkisel protein kaynağı çeşitlerini keşfedebilirsiniz!

Blog Son Eklenenler
Limon Kabuğu Tozu Nasıl Kullanılır?

Limon Kabuğu Tozu Nasıl Kullanılır?

Limon kabuğu tozu nasıl kullanılır sorusuna yanıt aranıyor. Yazımızda limon kabuğu tozu ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıkladık.

Devamını Oku
03.04.2025
Portakal Kabuğu Tozu Nasıl Kullanılır?

Portakal Kabuğu Tozu Nasıl Kullanılır?

Portakal kabuğu tozu nasıl kullanılır sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Yazımızda konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Devamını Oku
03.04.2025
Kinoa Unu Nasıl Yapılır?

Kinoa Unu Nasıl Yapılır?

Kinoa unu nasıl yapılır sorusuna yanıt aranıyor. İşte kinoa unu ile ilgili tüm ayrıntılar…

Devamını Oku
03.04.2025
Bezelye Unu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bezelye Unu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bezelye unu, son yıllarda popülaritesi artış gösteren bir besindir. Peki bezelye ununun faydaları neler? İşte detaylar…

Devamını Oku
02.04.2025
Kırmızı Pancar Tozu Nasıl Tüketilir? Faydaları Neler?

Kırmızı Pancar Tozu Nasıl Tüketilir? Faydaları Neler?

Kırmızı pancar tozu, son yıllarda popüler bir besin haline gelmiştir. Peki kırmızı pancar tozu nasıl tüketilir? Faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Devamını Oku
01.04.2025
Mercanköşk Nedir? Mercanköşk Nerelerde Kullanılır?

Mercanköşk Nedir? Mercanköşk Nerelerde Kullanılır?

Pek çok sağlık faydası sunan mercanköşk, yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Peki mercanköşk nedir, mercanköşk nerelerde kullanılır? İşte detaylar…

Devamını Oku
17.03.2025
Karanfil Faydaları Nelerdir? Karanfil Neye İyi Gelir?

Karanfil Faydaları Nelerdir? Karanfil Neye İyi Gelir?

Karanfil faydaları ile ön plana çıkıyor. Peki karanfil neye iyi gelir ve nasıl kullanılır? İşte detaylar…

Devamını Oku
17.03.2025
Muskat Cevizi Nedir? Muskat Cevizi Faydaları Nelerdir?

Muskat Cevizi Nedir? Muskat Cevizi Faydaları Nelerdir?

Muskat cevizi, sağlık üzerindeki faydaları ve çok yönlü oluşu ile öne çıkıyor. Peki muskat cevizi nedir? Muskat cevizi faydaları nelerdir? İşte yanıtı…

Devamını Oku
17.03.2025
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.